belanja…

Letih sungguh sehari dua ni kerana tak abis lagi aktiviti ‘berbelanja’. Barangan banyak yang naik harga. Kami berpeluh juga menguruskan persiapan persekolahan anak2 yang akan memulakan sesi persekolahan 2011 pada Ahad nanti.Tadinya saya membuat pendaftaran tadika anak bongsu saya….hampir mencecah RM300 juga walaupun baru peringkat tadika, mujur sebelah malamnya saya dah claim siap2 dgn cik abe…maklumlah, gaji adinda ciput jerr…

Untuk anak2 yang sudah memasuki persekolahan menengah dan rendah, proses pendaftaran saja sudah melebehi seribu ringgit, itu pun tak termasuk yuran bulanan, kerana selaku kakitangan kami mendapat ‘subsidi’ untuk yuran bulanan persekolahan anak2 bagi tiga orang anak sahaja…..kalau tidak, teruk juga setiap bulan terpaksa ‘terbang’ lima ratus lebih untk yuran saja….hmmm itu belum campur duit poket serta bayaran2 utk program/aktiviti yg mendatang di sekolah.

Awal disember lepas, luluh juga hati saya melihat ibubapa yang terkulat-kulat menanggung peritnya membayar wang pendaftaran anak2 mereka. Bagi yang memiliki dua atau tiga anak yang bersekolah di sini, bawa dua atau tiga ribu belum tentu cukup melangsaikan semua bayaran, apatah lagi yuran telah dinaikkan oleh pentadbiran sekolah ekoran tuntutan ekonomi semasa…saya melihat ibubapa memang merasa perit sekali.Biarpun mereka berpangkat dan mempunyai pendapatan yg kukuh, apabila tiba saja hujung tahun, bila terpaksa berbelanja untuk urusan persekolahan anak2, bahu akan terasa berat juga. Pun begitu, ramai kalangan waris yg memilih menyekolahkan anak2 di sini dan berdepan dgn bayaran yg lebih mahal demi mendapatkan tarbiyyah serta pendidikan anak2 yg lebih baik.

dasyat sungguh nilai duit hari ini….harga barang berkali ganda besarnya. Dalam kelas sejarah saya bercerita ttg duit pokok pisang pada zaman Jepun. Percetakan wang yg tanpa batasan, mengakibatkan inflasi sehingga wang kertas pokok pisang jatuh nilainya dengan teruk sekali. Harga sebiji kelapa ketika itu mencecah $35, walhal $35 adalah setara nilainya dengan tiga sen sahaja…..wakakaka

itulah yg berlaku sekarang, wang kertas ‘jatuh nilainya’ maka barangan pula jadi berganda nilainya. Kerana apa??….kerana mata wang Malaysia pun dalam kondisi yg sama dgn wang pokok pisang zaman Jepun dulu. Sekali pun ia tidaklah dicetak tanpa kawalan seperti wang pokok pisang, tapi yg tersedia hari ini berkemungkinan tidak berlandaskan pada sandaran emas secara mutlak. Apa yang berlaku pada hari ini ialah penggunaan wang kertas yang rezabnya hanyalah dalam bentuk nisbah peratusan emas yang diperuntukkan, dan bukannya instrumen itu sendiri yang memiliki nilai emas secara keseluruhannya. Maknanya kemungkinan berlaku penambahan matawang sesebuah Negara, melalui pengeluaran wang kertas tanpa sandaran keatas apa – apa komoditi yg mempunyai nilai yg tinggi seperti emas.

Zaman kegemilangan islam dimana dinar dan dirham diguna pakai sebagai matawang, tidak pernah pun berlaku inflasi, dan sekarang pun, bagi siapa yg memiliki dinar/emas sebagai simpanan…..ia akan berasa ‘untung’ berbanding mereka yang menyimpan wang kertas.

Nilai emas adalah stabil dan meningkat dari semasa ke semasa berbanding matawang konvesional yang seringkali menjadi mangsa “serang hendap” para penyangak matawang antarabangsa bagi mengaut keuntungan mudah dan besar.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: