Lemas Dalam Sawang

Lemas dalam sawang ?? Blog yg bersawang …… nak buat camna, dah jarang lalu lalang  dan tak teruja lagi  nak melepak kat sini. Ada banyak urusan yg perlukan komitmen diri ini…urusan anak2 dan suami, pekerjaan dan  rumahtangga yg menuntut perhatian saya. Dengan bertambahnya usia, waktu kehidupan saya di dunia semakin  pendek sebenarnya.  Ya Allah, semoga aku bukan hambamu yg  hanya mencatat rugi sepanjang  kehidupanku di sini.

Kesian pulak melihat blog yg  terbengkalai dan sunyi sepi ni. 😀

Anak2 usai peperiksaan akhir mereka termasuk anak sulung yg baru tamat PMR. Persekolahan tahun ini di minggu-minggu akhir. …..saya boleh menarik nafas lega anak-anak  lebih santai kerana dah tamat exam, saya pula cuma tinggal kertas sejarah tingkatan 4 yg perlu disemak. Saya doakan dapat manfaatkan sebaiknya cuti persekolahan nanti  terutama menghabiskan masa yg berkualiti bersama suami dan anak2. Kata suami  saya “ummi  rancang skit program utk cuti kat anak2, supaya depa tak abis masa dgn TV dan games saja.”  Memahami  ‘rumah’ menjadi  dunia anak2 saya sepanjang cuti sekolah, saya mesti bijak menyusun dan mengendalikan jadual cuti utk mereka. “ Ya Allah, mudahkan saya dlm urusan anak2 saya, bimbing dan pimpinlah saya supaya dapat memberikan segala kebaikan dan manfaat yg selayaknya diberikan oleh seorg ibu kpd anak-anaknya.

Dgn rakan2 di Fb, saya cuba berkongsi perancangan  mereka  utk anak2 sepanjang cuti, dan berharap ada yg boleh saya manfaatkan. Saya ada dua anak remaja lelaki dan dua gadis kecil di rumah. ….. mmmm  sebolehnya saya ingin mereka rasa cuti sekolah ini  ‘berisi’ dgn perkara yg menggembirakan.  Dan yang penting, mereka tidak lalai dan sentiasa terbangun iman dan taqwa mereka kpd Allah.

Sebenarnya  antara yg menjadi kesukaan dan kegembiraan saya ialah memasak. …biarpun tidak lah terer sangat, tapi ia boleh membuat kita rasa lapang hati dan fikiran. Bukan memasak seperti dalam rancangan master chef, asyik kena push  dan diberi tekanan yg macam2.  Masak ni kena enjoy…. happy….santai….  harap dlm cuti ni boleh bagi kursus masak kat anak-anak, terutama hanah dan syirah 😀 insyaAllah….

Wahai dapurku…..bersedia utk berasap lagi. … ketahuilah, biarpun  blogku bersawang, tak mungkin ‘dapur kawe’ ku biarkan bersawang juga.  JOM MASAK !

koleksi dapur kawe ~ nasi hujan panas….. elok la tu, dah hujan kemudian panas pulak, baru la stabil, ko guano? 😀

daging masak rendang Madinah

ayam bakar …

nasi ayam goreng kurma…dok dalam puyuk lagi…

Daging Masak Hitam

berkira-kira utk tempek koleksi puding dan kek la pulak….. 😀

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: