tempat ketiga…ishh okey laa..

Baru-baru ni telah diadakan satu pertandingan memasak antara group usrah tingkatan tiga. Program ini adalah utk mengisi masa terluang bagi pelajar-pelajar yang baru selesai menduduki peperiksaan PMR. Seramai 9 buah kumpulan usrah yang telah menyahut cabaran ini….he he he… 6 kumpulan banat dan 3 kumpulan banin. Setiap kumpulan telah dibantu oleh mak usrah atau naqib/naqibah masing-masing.

masak usrah09

banat tekun membuat persediaan

Menu yang dipertandingkan ialah masakan maggi, ayam bakar dan jus buah…..fuh memang dasyat suasana pertandingan hari tu. Berdentum dentam bunyi periuk belanga berperang dengan sudip. Tambahan pula kak nora telah membawa sudip tembaga pusaka dari keluarganya, kak faizah membawa tudung saji dari kuala Berang…maka saya telah mencabar mereka dengan periuk non stick yang baru dibeli dari langkawi…nawal pula menampilkan tapak memanggang ayam hadiah mak ciknya, yang kemudiannya telah dijadikan barang lelongan olehnya….fullamak sengit sekali saingan yg telah diberi oleh mereka ini.

kak nora

ewwaah...kak nora dengan periuk nasi barianinya....anak-anak baninnya dijamu terlebih dahulu sebelum dikerah bekerja....baguih la kak nora

kah kah kah kah ….anak usrah yang masuk bertanding, mak-mak usrah pulak yang lencun peluh dalam keterujaan mereka berentap mengetengahkan resepi masing-masing. Resepi istimewa mlh syikin ialah maggi silat melayu…kak nora pula maggi kasih sayang, mlm wadi dengan maggie patayyanya….huh saya cabar mereka semua dengan maggi goreng Italiano Semberono..humang aiihh !!!

100_5799

ni meja masak group kak faizah...tengok tudung sajinya...isshh saya jeles sekali...kot tudung saji tu yang bagi markah tinggi..

100_5807

proses memasak maggi goreng Italiano semberono...he he he....periuk dari langkawi saya 'rasmikan' bagi menyahut cabaran memasak maggi ni... 😀

Ayam panggang percik dari kak faizah seperti menarik tumpuan ramai, kak nora telah menepisnya dengan ayam bakar kasih sayang….saya cuba pintas pula dengan ayam panggang ala carte…kami bersaing hebat dgn ayam bakar masing-masing sehingga akhirnya mlh noraini dengan selambernya mengecewakan kami bila beliau mencuri simpati pengadil dgn ayam panggang rendam asam jawanya …he he he…sori kak ani, saya mengutuk kat sini…er errr ayam panggang aritu sapa yang menang ya ?? lupa lah….

100_5821

persembahan dari group saya....haiyyaa daun pisang maa... 😀 😀

100_5816

persembahan dari group Kak Faizah

Untuk jus buah pula….chewwaah, nampaknya saya menang bergaya dengan jus kegemaran saya, sweet corn and coconut shake in vanilla flavour…fullamak memang boleh masuk hotel jus saya ni.Kalau warung atau gerai tepi jalan rasanya tak berapa sesuai sebab namanya glamer dan panjang pula….ada tak hotel yang nak beli resepi jus saya ni ??

100_5826

ehem...juri-juri yang kekenyangan....nak bangkit pun sukar sekali..ngeh..ngeh ngeh

hmmmmm….Bila keputusan diumumkan….utk keputusan keseluruhan, saya dapat tempat ketiga…tak aci tak aci tak aci ….pengadil tak aci…. rasanya group kami resepi yang best sekali…camana tak boleh dapat kedudukan paling tinggi…tak aci tak aci tak aci….saya tak puas hati waaaaa…huwaaaaa…huwaaaaa……kak faizah dapat nombor satu sebab tarikan tudung saji….hu hu hu…pengadil tak aci le camni…

ngeh…ngeh…ngeh… …acah je tu..

apin, demo tunjuk skill ke demo tunjuk piyuk hok baghu ni ....... kah kah kah

tempat ketiga…. ishh..okey la, yang penting semua seronok dan dapat enjoy masak serta kenyang makan sama-sama…
Tahniah utk kumpulan yang menang, dan terima kasih utk juri yang sudi memberikan mata. Harapan saya anak-anak usrah dapat pula mencuba kat rumah resepi masakan dan minuman yang dipertandingkan

masakweh2

tempat ketiga...isshhh okey laa..

sebagai tanda kegembiraan, saya sertakan resepi jus yang telah group usrah kami menangi.

sweet corn and coconut shake in vanilla flavour

1 gelas air kelapa muda
3 sudu isi kelapa muda
1/2 cawan susu pekat manis
3 sudu sweet corn creamer (dlm tin)
3 sudu ais kerim vanilla
1 gelas ketul ais

blend je le…samada jadikan ais blended atau dituang ke dalam gelas berisi ketulan ais….sedaaap !

Advertisements