tok guru bebas tuduhan rasuah


KOTA BHARU, 16 Dis: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, melahirkan rasa syukur terhadap Allah berikutan beliau telah digugurkan tuduhan rasuah yang membabitkan tajaan RM65,000 oleh syarikat swasta untuk menunaikan haji awal tahun lalu.
Ketika dihubungi sebentar tadi, Nik Aziz mengucapkan terima kasih kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana telah membersihkan namanya.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung tindakan SPRM yang telah membebaskan dakwaan terhadap beliau semalam sebagaimana yang disiarkan oleh media hari ini.
Semalam SPRM menutup dua kes berpotensi tinggi membabitkan Menteri Besar Kelantan iaitu berhubung kes tajaan sejumlah RM65,000 untuk menunaikan haji dan tuduhan salah guna kuasa dalam pelantikan menantunya Abdul Ariffahmi Ab Rahman sebagai Ketua Eksekutif (CEO) PMBK.
Keputusan itu diumum oleh Pengerusi Panel Penilaian Operasi (PPO) SPRM, Tan Sri Hadenan Abdul Jalil pada sidang media selepas mesyuarat PPO bersama SPRM semalam.
Hadenan juga turut mendakwa, pelantikan Arrifahmi lebih kepada pertukaran nama jawatan iaitu daripada Ketua Pegawai Operasi kepada CEO PMBK.
Sebelum ini, media membuat laporan kononnya Nik Aziz telah menerima pakej menunaikan fardhu haji bernilai RM65,000. Ekoran dakwaan tersebut Nik Aziz telah membatalkan hasratnya untuk menunaikan fardhu haji pada tahun lepas ke tahun ini.
Sementara itu, SPRM juga telah mengumumkan, pegawai kerajaan di negeri Kelantan adalah antara yang terendah terlibat dengan rasuah.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Saya mengucap syukur bila membaca berita ini di blog teman saya. Ia bingkisan berita yang membuatkan penyokong Pas lega saya rasa, dan saya pula, atas rasa hormat saya pada tok guru yang saya nilaikan sangat berjasa dalam gerakan dakwah dan politik Islam di negara kita, berita ini mengundang rasa syukur di dada…Alhamdulillah.

Saya juga menaruh simpati, ketika kecaman pada tok guru meniti di bibir musuh politiknya yang penuh iri, sedang sinis dan sindir padanya bertali-tali di skrin berita TV…Tok Guru kemudiannya mengumumkan pembatalan hasratnya ke tanah suci sambil menyeka titis air yg ingin melimpah di pipi….tersinggung hati tuanya dihujan prasangka yg seburuk ini. Namun sabar digigitnya jua sambil mempelawa SPRM datang membuat penyiasatan ke atas dirinya nanti…

Saya doakan kesejahteraan untuk tok guru, pimpinan Allah serta ketepatan dalam sebarang keputusannya selama masih ditakdirkan memimpin parti.

Advertisements

2 Komen

  1. peribadirasulullah said,

    20 Disember 10 pada 9:39 pm

    Alhamdulillah, semoga Allah SWT sentiasa melindungi Tuan Guru daripada fitnah-fitnah ciptaan manusia yang berhati busuk serta zalim. Tiada dalam sejarah dunia moden, insan seperti Tuan Guru dapat mentadbir negeri dengan penuh kesederhanaan. Walaupun Negeri Kelantan dinafikan semua hak-hak yang telah Allah SWT anugerahkan kepada Negeri Kelantan. Ribuan Tahniah buat Tuan Guru yang berjiwa mulia.

  2. ummuhanah said,

    24 Disember 10 pada 2:35 pm

    amiin..


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: