mukhayyam

Remaja adalah aset terbesar untuk kesinambungan kerja-kerja dakwah. Usia remaja adalah usia paling ideal untuk diberi pendedahan dan pengisian ke arah pembinaan diri sebagai seorang da’ie.

Tidak dinafikan kualiti umat Islam berada di tahap yang sungguh rendah pada hari ini. Apatah lagi golongan remajanya lebih banyak yang terlibat dengan pelbagai masalah sosial serta keruntuhan akhlak. Usia remaja telah dilaburkan untuk perkara yang sia-sia dan lagha. Alangkah ruginya Islam nanti jika golongan muda belia tidak ada cita-cita untuk menggalas bebanan dakwah dan meneruskan usaha menyampaikan risalah nabi saw.

Remaja harus diingatkan tentang amanah yang terpikul di bahu mereka. Remaja muslim mesti disedarkan tentang masa depan Islam yang berada di tangan mereka. Jesteru itu remaja haruslah dibentuk supaya berkemampuan untuk bangun berperanan pada penjuru masing-masing demi mendaulatkan kalimah Islam yang suci ini.

Maka persediaan harus dimulakan dari sekarang. Perkara asas adalah mereka ini harus dilatih untuk menghidupkan amalan-amalan soleh dalam diri, dgn harapan ia dapat menjadi benteng ampuh dalam menghadapi serangan musuh berupa budaya2 sesat dan hawa nafsu yang jahat.

Remaja kita mestilah berilmu dan memiliki jati diri muslim yang tinggi. Ilmu adalah asas bagi segala kebaikan. Jadi segala ilmu yang baik dan memberi manfaat hendaklah direbut bagi memantapkan kedua-dua elemen yg ada pada seorang insan iaitu rohani dan jasmani.

Satu program mukhayyam pelajar banat tingkatan tiga telah diadakan pada 25 – 27 Jun yang lepas. Seramai 25 orang banat telah tidak menguzurkan diri dan mengikuti program yang dianjurkan oleh lajnah tarbiyyah ini. Program telah diadakan di Rekreasi Arus Deras Sg.Sedim, Kulim. Rombongan ke Sg Sedim telah diiringi oleh 3 orang naqibah, seorang bekas pelajar yang bertindak sebagai fasilitator dan seorang kakitangan kantin sekolah. Kami bertolak pada hari Khamis (25 Jun) jam 3.30 petang dan selamat sampai pada jam 5.30 petang.

Mukhayyam adalah program wajib bagi semua pelajar dan diadakan berasingan mengikut tahap pelajar. Dalam mukhaiyyam tempohari, beberapa aktiviti telah dilaksanakan bagi memenuhi objektif program iaitu membina keyakinan dan jati diri pelajar, meningkatkan kecergasan fizikal serta memperkuatkan rohani dan memberikan latihan utk meningkatkan amal jama’ie.

Alhamdulillah, program telah berjalan dengan lancar dan kami dapat menyempurnakan aktiviti2 yang telah dirancang. Semoga sedikit usaha yang dilakukan ini dapat memberi dorongan serta keazaman kepada pelajar2 banat ting 3 dalam membina kepribadian diri dan mempunyai kesedaran yang tinggi untuk memperjuangkan agama ini.

Advertisements

2 Komen

 1. soleh m said,

  4 Julai 09 pada 11:26 pm

  alamak..
  jeles nye tgk Lah dlm gmbr tu..
  isk..
  serius..
  lama dah xmndi ayaq teghjun…
  huhu…
  dok kat sini hangat..
  terasa cam nk rndm badan dlm ayaq teghjun lak…

 2. ummuhanah said,

  6 Julai 09 pada 11:42 pm

  hahahaha…..solehah jeles ke….tambah bila nampak khaulah ada kat situ…ye tak ???

  kalo tak dapat ayaq teghjun….enti rendam badan dalam besen jer ler….okey la …kira boleh menyejukkan juga…..huhuhhu…

  nanti nak bawa khaulah makan angin ke kelantan pula…jangan jeles yer…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: