where is your grammar ..

semalam adalah kenangan
esok belum tentu dapat saya pastikan
biarpun apa saja yang saya rasakan..
semoga Allah memberi pimpinan…
saya sekadar seorang insan yang lemah….

Lemah dan sangatlah lemah sebenar-benarnya …. saya sering kalah … kalah sentiasa…ahhh saya ini.

itulah saya … banyak menyimpan cerita tewas…yang sebahagiannya terlalu perit utk terus dikenang,  tapi sayang pula utk dibuang….maka saya kendong jugak disepanjang perjalanan…
Dalam catatan diari lama
ada tertulis…..

ya Allah, aku tidak mengharapkan apa-apa keajaiban yang berlaku pada diriku ini…cukup Kau berikan aku kekuatan utk melakukan apa yang sepatutnya diriku lakukan…pimpinlah ya Allah ”

hehehe…jiwangnya…sebenarnya tiada kena mengena dgn apa yang saya nak cerita…..tapi dek kerana ada yang rasa saya ni ‘jiwang’….maka saya layan la sat….buat mukaddimah….

semalam seorang pelajar saya dari ting 5 bercerita…
kisah lucunya ketika ujian lisan bahasa Inggeris yang lalu.
katanya ” Muallimah, sebenarnya ana dah prepare topik yang ana nak cakap kat orang tu…ana pilih cerita bola sepak sebab itu je yang ana minat..puas ler ana menghafal cerita ana tu . Dengan seronoknya ana ceritakan tentang minat ana yg mendalam pada bolasepak, malah ana selalu menonton perlawanannya”…tetiba cikgu pompuan tu tanya kat ana  ” how often did you watch footbal match? ana jawab ” errr…suddently “…cikgu tu nampak terkejut  “pardon” katanya…..“errr suddently”...ulang ana lagi…beberapa kali dia tanya ana soalan sama dan ana tetap menjawab suddently“, at last dia sendiri yang jawab “did  you mean sometimes ?ooo yes ..yes sometimes... laaa  muallimah, ana lupa sungguh, memang nak sebut sometimes tapi ingat “S” jer…malunya ana...cik gu tu senyuuuumm jer…
keh..keh..keh tanpa niat nak mentertawakan dia, saya memang gelak sampai keluar ayaq mata…tak tertahan rasanya mendengar cerita haziq ni …sebagai guru, saya memang agak keterlaluan bila memberi respon dengan ketawa terhadap ceritanya . Dan dia macam bengang jugak bila saya gelak sakan padanya.  Lastnya saya cakap ” tak per ler…at least anta cuba…ok ler tu “

hehehe… tak mungkin saya ada perasaan merendah-rendahkan kemampuan bahasa Inggeris anak murid saya tu. Apatah lagi saya juga berkongsi kenangan suam tentang pengalaman dengan bahasa inggeris ni. Ketika di darjah empat, guru bahasa Ingeris saya berbangsa china …. paling manis dalam kelasnya ialah kami kerap diajar menyanyi …. dan satu lagu yang pernah kami nyanyi di kelas ialah sebuah lagu cinta ” DON”T CRY JONI “….errr saya nyanyi skit yer …..Jimmy please say you’ll wait for me….I’ll grow up someday you see ….saving all my kisses just for you….sign with love forever true... alaah camtu le lebih kurangnya….dah lupo keseluruhan lirik lagu cinta antara jimmy dan joni ni…tapi kisahnya sadis sungguh😀

Tapi pun begitu, cik gu tu menggarapkan banyak pengajaran bermakna dari lagu  tersebut …termasuk tentang keadilan tuhan terhadap seseorang yang melukakan hati orang lain….

Tapi sebenarnya saya lebih terkenangkan cerita saya ketika di darjah empat bersama cik gu tu dahulu….dalam kelas bahasa inggeris ,teacher saya tu pernah bertanya kepada saya” hani where is your grammar ?“…dgn yakin saya jawab ” at home sir “…dia tergezut dan terus bertanya …” you suppose to bring it today as I did remind you yesterday ” katanya dengan nada suara yang lebih keras… ” err..she’s too old sir ” kata saya lagi… masa tu saya cuma nampak matanya sudah bulat penuh memandang saya, Eda Azura member disebelah kemudian berbisik kat saya ” weh dia tanyo buku grammar mung la , buke tanyo tok wo mung … grammar bukenyo grandma laah “…Eda yang memang terer bahasa inggeris tu menjelaskan kepada saya”  oooo….tu ko ??…telingo aku silap le ni.. maka saya pun terus keluarkan buku latihan grammar dari beg skolah saya … ntah ler….ngek betol rasanya masa tu…hehehe…

Seperti Haziq saya kira kita kena selamber kalo berdepan dengan situasi yang membuatkan perasaan kita rasa suaam jer…. malu ooo. Tapi nak buat camana, begitulah caranya kita melakar kenangan sekalipun keadaannya tidaklah seperti yang kita inginkan. Saya masih tetap ‘tergelak’ setiap kali terkenangkan cerita anak murid saya ini, dan masih tetap akan tergelak bila teringat kisah ‘grammar’ saya itu….ntah, saya rasa nak tergelak, tu jerrr…

Saya bilang sama anak murid saya, banyak pengalaman  yang buat kita rasa ‘bera’ jer masa zaman sekolah ni, tapi nanti akan jadi suatu kenangan yg manis bila kita dah tua esok. Sebab kenangan ni ….kekadang itulah  yang sungguh indah utk dikenang ….biar pun pahit dan tercalar rasa, kita mesti tabah mencipta kenangan. Saya rasa dalam banyak-banyak kenangan suram yang kita ada pasti  ada juga yang berkilau dengan ketawa ….. ‘where is your grammar ” adalah kenangan yg buat saya ketawa …. cuma …kalaulah teacher tu tanya  saya ” where is your grammar BOOK?… tentulah saya lebih faham rasanya…… aarrrghhh…teacher is always right …. saya le yang left…..thank you sir…

23 Komen

  1. Saujana Hati said,

    6 November 08 pada 8:36 pm

    askm…ana cdgkan sekolah buat kursus itensif bahasa inggeris time cuti nanti terutamanya utk bnn…. nanti kalau ada pelajar islah yang keluar nanti tak reti speaking…malu je…lebih baik kita sediakan payung sebelum hujan…

  2. piz said,

    6 November 08 pada 10:22 pm

    Slm moksu…

    Hehe, moksu, where’s your grammar??
    lucu la moksu wei… moksu duk wak gapo maso teacher tu tanyo, duk koya ggapo nih!

    ssero bero jg moksu dih, kalu ambo pon sero nk nusuk dlm beg skoloh jh! huhu…

    xpo la, kalu xdok kenange gini, x bes jg kalu nk bbua nga budok2 nih, mujurla ado kenange2 gini…

  3. ummuhanah said,

    9 November 08 pada 4:15 pm

    saujana hati….ewah….kalo buat kursus BI tak patut utk banin saja….banat pun patut join sama…

    pizmache…
    moksu ni kuat nngoya dale kelas…biasa la tu…tamboh kalu waktu tengahari…belaja apo pun tok leh masuk doh…koyal ko nasik, budu, ike kering, ule pucuk ttere…hmmm mace-mace….

  4. izni said,

    13 November 08 pada 4:01 pm

    hehe….. lawak2!
    bg meng’improve’kan kita pnye bi apa kata lpas ni kita speaking la kt kampung…. so, nnt anak2 sedara maksu ni xjd la macam maksu dh…… hehe….. kita ajak tok speaking skali…… huhu……

    erm…… raya haji ada ape special?…..😛

  5. ummuhanah said,

    13 November 08 pada 4:19 pm

    izni…nak skeping yer…orait je kak ngah oii…ingat tok tabole skiping ke…balik kampung nanti kita test ya…
    kak ngah tak balik ke raya haji ni ?…mak su nak buat BBQ petang hari buat ketupat…jom pakat kumpul rumah tok.Raya nanti sekoq lembu tok InsyaaAllah akan dikorbankan…balik la kak ngah…pekena nasik daging…mak su dah pakat ngan mak lang ni nak jadi chef….rugi tak balik…

  6. izni said,

    14 November 08 pada 7:04 pm

    wow………
    terliur dgr…….. sedapnye……. kalo mcm ni akan kak ngah usahakan utk balik…… InsyaAllah balik kot…… jgn xjd planning tu nnt ye……..
    n lg satu duit lupe jgn dilupakan……….. :p

    nk kna practice skiping dh la mcm ni……. raya nnt kta pakat skiping ye……

  7. ummuhanah said,

    14 November 08 pada 10:48 pm

    InsyaAllah….ada rezeki mesti jadi punya….
    cuma berita buruknya…raya haji ni orang bagi daging jer….tarak duit raya eek…ngeh3x..

  8. izni said,

    16 November 08 pada 5:55 pm

    mmg buruk…… huhu….. ingatkan ada la yg nk tolong support tiket bas…… aduh…… terpaksa la mengguna duit sendiri beli tiket…..😦

    ari jumaat ni last exam….. wish me luck….. pastu ble la pk nk beraya……. hehe ^_^

  9. ummuhanah said,

    18 November 08 pada 11:25 pm

    hehehe…..alaa kalau setakat tiket bas…ciput jer…bila-bila masa maksu boleh sponsor….tak malu cuba lah claim nanti…ngeh3x…

    selamat berjaya dalam exam…I know you pretty well…InsyaAllah, you will pass with flying colours…😀

  10. izni said,

    21 November 08 pada 9:46 pm

    heh~
    mana ada ciputnye…… rm40 tau…. pegi balik dh dkat seratus….. abeh duit i tau……. sebab tu la jarang balik….
    erm…… Alhamdulillah dh abeh exam….. tawakkal je la….

    (huhu….. setuju2….. i’m pretty welll…… :p)

  11. ummuhanah said,

    22 November 08 pada 3:28 pm

    yer ker…..jarang balik sebab kureng duit ker ???? kalo cuti selalu nampak kak ngah adaaa jer kat umah….tang mana yang jarang balik tu ???ngeh…ngeh….kurangkan makan-makan angin kat ayaq terjun nooo….nanti banyak duit le tu nak balik cuti….ngeiiiih…ngeh…

  12. izni said,

    22 November 08 pada 10:21 pm

    mana ada…… cuti final baru balik… cuti mid sem xbalik pn….
    ha…. mana ada main ayaq terjun slalu pn…. duk umah je la….huhu…
    begini la nasib perantau….. sedey2 (T_T)

    (wah…. dh bertukar warna background…. dh makin maju mak sedraku ni…)

  13. ummuhanah said,

    23 November 08 pada 2:19 pm

    ye la tu kak ngah weeh…..balik kerap-kerap pun tak elok gak…..nanti dok layan sinetron indon kat TV…..baik dok perantauan…..sibuk dgn ngadap buku je..kan cantik tu….

    lawa tak kak ngah warna hijau ni ??…. penat mak su pilih dan sangat dashat kalo kak ngah tak puji …..

    maknanya PAS di mana-mana….PAS for all…..hehehe

  14. izni said,

    24 November 08 pada 1:00 pm

    hoho….
    sinetron kalo nk tengok kt cni pn ble…. kt umah ni pn ada je tv… internet pn ada… nk tngk ape pn ble….. hehe…

    erm….. ijau ni biasa je….. awat amek colour yg lg terang lg….. heheh🙂

  15. ummuhanah said,

    24 November 08 pada 2:19 pm

    ooo… lagu tu ke …..chek dok umah sewa rupanya ….. paaatut laa😀

  16. izni said,

    26 November 08 pada 10:50 am

    correction……..
    duk apartment…… tingkat 10 tu….. ble nmpak klcc lg tau dari umah ni….
    meh la dtg~

  17. ummuhanah said,

    26 November 08 pada 11:58 am

    holooohh…dok apartment…sikit tak hebat…..kak ngah, alangkah sunyinya hidup di apartment…

    dok umah tok lagi best….bukak tingkap belakang nampak kebun getah….dok kat depan nampak kebun betik….tepi rumah nampak kolam ikan ngan daun pandan…..bukak pintu tepi bilik air tu ada buaian….aahhhh enak ! apartment macam penjara….hohohoho

  18. izni said,

    26 November 08 pada 6:49 pm

    wah2….. kerinduan pada suasana kampung!…. xsabarnye nk balik kedah…. balik umah tok….. hehe…

    nk buat camne…. dh nasib nk dapat kt apartment ni… xpe, at least ada diff environment…. boring tengok suasana bandar, balik tengok suasana kampung…. huhu…..

  19. 16 Mac 10 pada 12:41 am

    Salam,
    haaaa…….pecah rahsia mlmh….:D

  20. 20 Mac 10 pada 12:30 am

    takpe lah mlmh….klu mlmh x fhm pun… sbb ana rase ayat cikgu tu x betul….”where is your grammar” dan ana rase mlmh yg betul…”where is your grmmar book”..sebab kalau terjemah dlm melayu ianya akan jadi “di mana tatabahasa awak?”….Cacat kan?
    same2….ana pun ade bnyk jugak kenangan bhs inggeris….ni pulak bila di UK awal2 dulu selalu tersilap cakap ngan org putih…tapi kelako jugok…padahal benda basic ajerrr yg mmg ana dah hafal…tapi lupe…skrg ni dah pandai kacau orang putih buat keje plak…sampai cikgu cakap,”awak ni dulu jumpa dgn cikgu ckp ade masalah dgn language tapi bile dah reti english pergi kacau orang pulak”hehehe😀

  21. ummuhanah said,

    20 Mac 10 pada 10:00 am

    salam iffah….

    hmmm tak pa la….teacher is always right😀

    guru dihormati selagi beliau tidak maksiat pada Allah…sedikit kekurangannya tidak mungkin menghilangkan kebaikannya yg banyak. Di zaman tabiin, ada seorang ulama yg berdoa agar Allah tutup keaiban guru dari pandangannya kerana bimbang itu menghilangkan rasa hormat dan menampakkan ia pada kelemahan gurunya.

    kenangan ini seronok utk mlh kenang…

  22. 22 Mac 10 pada 1:35 am

    ya….betul tu….ana ingat lg satu drama yang ana tengok mase hari guru…sadisnya….walhal pelajar tu islam..cikgu tu buddha…:(
    klu kat sini, cikgu selalu ambil berat sampai dtg kat rumah ana, dan bila dia tengok ana tolong mak ana cuci rumah,”pelik” katanya..Dan mereka salah faham,mereka katakan,islam tak berhenti menyeksa anak-anak dan sebagai contoh bila anak-anak menolong ibu mereka mengemas rumah..:(
    tak apa…ana harap sgt mereka beroleh hidayah..Sekarang ni,ana akan berdebat dengan rakan-rakan sekelas dan kena siapkan laporan hujah ana berkenaan dengan Allah tu wujud….macam tak percaya yang rakan-rakan sepermainan ana tu semuanya berlainan kepercayaan dengan ana…mcam tak percaya yang mencurahkan ilmu pada ana di sini adalah yang melontarkan kata-kata keji terhadap islam…
    ~kenangan “macam tak percaya” ni ana takkan lupakan selagi hayat dikandung badan~
    p/s:tetiba rasa sedih la pulak….:(

  23. ummuhanah said,

    25 Mac 10 pada 1:38 am

    dah singgah di blog iffah….

    jangan sedih-sedih….
    kitalah yg paling beruntung jika kita bertaqwa..


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: