~ anda tengah sedih seperti saya ??..meh baca ni :-D

Asyik sedih jer…apa la…if life is meant to be happy…just enjoy your life….enjoy life tak semestinya gelak kah..kah..kah.. enjoy juga tak semestinya sengeh sehingga nampak kesemua barisan gigi, dan enjoy juga bukanlah bermakna anda senyum nyum..nyum sepanjang hari. tapi enjoy itu letaknya di sini..di sini…haaa di sini….dihati….sedangkan hati pula adalah daerah yang paaaaaling sulit…itu kata kopratasa lah….saya ngangguk je…..tapi betol lah tu, makna enjoy dalam hidup ialah bila Allah anugerahkan ketenangan pada hati. Ketenangan atau sakinah adalah sesuatu yang tidak mampu kita ciptakan, kerana ia adalah anugerah dari Allah. Sehebat atau sekaya mana pun manusia, mereka pasti tidak mampu untuk mencipta mahu pun mengusahakan sakinah….jesteru ianya adalah pemberian Allah kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Maka kita hendaklah meminta dan berdoa semoga Allah menurunkan ketenangan yakni sakinah kepada kita semua. Sakinah paling sukar dikecapi terutama ketika kita diuji dengan kesakitan, kekecewaan, kesedihan mahupun segala macam lagi permasalahan yang mengganggu fikiran.

Dr. NeoRantisi menghantar email kepada saya tentang ‘kita bertanya, Al-Quran menjawab’ subhanallah, nyatalah sungguh indah segala penawar dari farmasi Ilahi…saya gembira dengan emailnya kali ini yang berkisar tentang ujian drpd Allah S.W.T. Seringkali manusia itu diuji, kadang-kadang mereka redha, kadang-kadang mereka kecewa dan tak dapat menerimanya…pedihnya sesuatu ujian, hanya yang mengalaminya yang lebih memahaminya.

Maka namanya manusia, mereka takkan pernah sunyi dari diuji tuhan.Beruntunglah sesiapa yang mencari-cari tuhannya, ketika diri terasa sarat diuji. Ujian Allah itu secara umumnya terdapat dlm dua bentuk. Yang pertama dalam bentuk kesusahah, kesedihan, kesakitan dan kekecewaan. Manakala bentuk kedua pula ialah seperti kesenangan, kegembiraan, kekayaan, dan kelapangan. Sebenarnya ujian dalam bentuk kedua inilah yg lebih sukar kerana manusia amat susah untuk sedar bila diuji dgn kesenangan dan kegembiraan, berbanding kesusahan. Keinsafan sering datang mengetuk pintu hati ketika manusia dilanda kesukaran, tetapi lebih payah untuk merasa bersyukur bila mendapat kesenangan dan keseronokan.

Biasanya bila kita duji, kita akan banyak tertanya-tanya sendiri …tidak bolehkah segalanya berlaku mengikut kehendak hati ?? mengapa seharusnya begitu, tidak pula begini ?? Namun sebenarnya, setiap persoalan yang timbul dlm fikiran kita itu, dah pun Allah tahu sejak azali lagi, dan Dia yang Maha Mengetahui dan lagi Maha Mengasihani telah merakamkan jawapan bagi soalan-soalan itu di dalam Al-Quranulkareem. Berikut antara persoalan yang sering bermain dalam fikiran kita dan Allah menjawab di dalam Al-Qurannya .

KITA BERTANYA : KENAPAKAH AKU INI DIUJI ?

MAKA AL-QURAN MENJAWAB
“Apakah manusia itu mengira bahawa
mereka dibiarkan saja mengatakan,”Kami
telah beriman? sedangkan mereka tidak diuji ?Dan
sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yg
sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah
mengetahui orang-orang yg benar dan
sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yg dusta.”

-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA: KENAPA AKU TAK MENDAPAT APA
YG AKU IDAM-IDAMKAN ?

MAKA AL-QURAN MENJAWAB
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu
padahal ia amat baik bagimu, dan boleh
jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal
ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui
sedang kamu tidak mengetahui.”

-Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI ?

MAKA AL-QURAN MENJAWAB
“Allah tidak membebani seseorang itu
melainkan sesuai dengan kesanggupannya,”

-Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST ATAU BEGITU KECEWA ?

MAKA AL-QURAN MENJAWAB
“Jgnlah kamu bersikap lemah. dan janganlah
pula kamu bersedih hati, padahal kamulah
orang-orang yg paling tinggi darjatnya jika
kamu orang yg beriman.”

-Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA: BAGAIMANA HARUS AKU
MENGHADAPINYA ?

MAKA AL-QURAN MENJAWAB
“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah)
dengan jalan sabar dan
mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya
sembahyang itu amatlah berat kecuali
kepada orang-orang yang khusyuk.”

-Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA LAGI : APA YANG AKAN AKU PEROLEHI
DARI SEMUA INI?

MAKA AL-QURAN MENJAWAB
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari
orang-orang mu’min, diridan harta mereka dengan
memberikan syurga untuk mereka… ?

-Surah At-Taubat ayat 111

DAN KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA HARUS AKU LETAKKAN HARAPAN ?

AL-QURAN MENJAWAB
‘Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan
selain dariNya. Hanya kepadaNya aku
bertawakkal.”

-Surah At-Taubat ayat 129

KITA BERKATA : AKU TIDAK TAHAN MENANGGUNGNYA !

LANTAS AL-QURAN MENJAWAB
“……dan jgnlah kamu berputus asa dari
rahmat Allah. Sesungguhnya tiada
berputus asa dari rahmat Allah melainkan
kaum yang kafir.”

-Surah Yusuf ayat 12

Sesungguhnya Allah S.W.T. itu Maha Pengasih dan Penyayang terhadap hamba-hambaNya. Oleh itu marilah kita menjadi hamba yang bersyukur, bersabar dan sentiasa redha dalam setiap keadaan, sama ada senang atau susah. Moga-moga Allah S.W.T. akan memberikan balasan yg tak tergambar indahnya di akhirat kelak… insyaAllah. Tatkala kamu menghadapi kesusahan, igtlah sesungguhnya ada ramai lagi orang yang menderita dengan kesusahan yang lebih dahsyat dari kita, dan tatkala kita mengalami kesenangn pula, ingatlah yang segalanya datang dari Allah S.W.T dan ianya boleh hilang bila-bila masa sahaja. Segala puji bagi Allah S.W.T. pemilik sekalian alam ini, wallahu’alam.

Advertisements

17 Komen

  1. dhuat79 said,

    4 Jun 08 pada 9:09 pm

    Sumber utama untuk mendapat kekuatan hati ailah melalui
    solat, mengaji dan berzikir.
    Maafla sebab saya tak pandai menulis sangat.
    Moga lagu dan lirik kami(cpol/dhuat) bisa menOBATkan hati yang duka-lara.

    http://odeo.com/audio/17557353/view

    ūüôā

  2. dhuat79 said,

    4 Jun 08 pada 9:13 pm

    LInk tadi tiada lirik, maaf.

    Ha, yang ini ada lirik kami

    http://kaset79.blogspot.com/2008/04/retrospektif-diri.html

  3. ummuhanah said,

    5 Jun 08 pada 3:55 pm

    salam dhuat79…berlagu dan berirama saja anda ni…berlakon tak mau ke..hee..hee

  4. globalmalau said,

    10 Jun 08 pada 3:42 pm

    salam munah…saya sangat setuju…Hati…perlu dibantai subhanallah agar jauh syaithan dan iblis yang berjanji untuk menyesatkan manusia…

  5. ummuhanah said,

    11 Jun 08 pada 7:00 am

    salam pak malau…
    lama tak nampak….berdagang kat mana ? negeri Mengkuang layu ke….tu la orang pesan suruh dagang bertempat…..kan dah melepas si sri mersing….keh..keh..

  6. miss Q said,

    21 Februari 09 pada 6:23 pm

    nk tya ape blh ke letak gambar dlm friendster..ape hukumnya..haram ke..

  7. hkl said,

    8 Mei 10 pada 2:45 pm

    ya, allah tlg la ak…cnta manusia amt rgi..

  8. ummuhanah said,

    9 Mei 10 pada 6:33 pm

    hkl…apa hal pulak ni ?

  9. ameera ameer said,

    12 Januari 11 pada 3:49 am

    minta izin untuk share artikel di atas.
    menarik sangat tentang tajuk kita bertanya, al-quran menjawab.

  10. ummuhanah said,

    14 Januari 11 pada 10:52 pm

    silakan…kebaikan memang elok sangat dikongsi dan disebar-sebarkan ūüėÄ

  11. dhiya said,

    18 Februari 11 pada 9:35 pm

    minta share cerita sedih nie….
    asa cm yang x tau dapat tahu…alhmdulillah…
    terima kasih:)

  12. shaz said,

    11 Julai 11 pada 9:44 pm

    kadang2 aty ni bleyh dirwat dgn melihat kbesaran Allah dgn melihat alam sekeling atopon ciptaany

  13. ummuhanah said,

    12 Julai 11 pada 10:40 pm

    yup…betol…. alam Allah ini menakjubkan dan penuh dgn keajaiban

  14. Mark Shah said,

    6 Ogos 11 pada 4:02 am

    huhu,,btoi sume jwpanya..skrg sudh terjawad sumenye.. mntk share ya

  15. wlovei said,

    2 Oktober 11 pada 5:36 pm

    salam….sye nak minta share ngan semua y komen dlm nie…jwapan y korang bagi two smua btul belaka….sye x tahu nk ckap ape la…yg pasti sye nk kongsi ngan kalian smua…bleh x….

  16. Nureen QISTIENA said,

    12 April 13 pada 8:12 pm

    blh tanye x?

  17. wani said,

    11 Jun 13 pada 6:23 pm

    mohon share


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: