Meroyan cyber !

acamana ni ? ndak tak ?” soalan ditanyakan kepada saya minta kepastian. “mmm…tak yah le rasanya, yang ada kat rumah ni pun tak dan saya nak sentuh ” ikhlas saya menjawab tanpa rasa ‘tersangkut’ apa-apa pada pertanyaan babanya, bila dia bercadang membelikan komputer riba kepada saya dua tahun yang lalu. Mungkin sengaja diofferkan kepada saya bagi menggoda isterinya ini yang dirasakan agak ketinggalan dengan perkembangan arus dunia sekarang. Itu dulu…..pertanyaan pada 2 tahun yang lalu. Tapi sekarang bila saya dah meroyan siber dan mengungkit kembali offer lamanya itu, dengan hensemnya dia berkata“hisssh tak de nya saya nak belikan untuk awak…kang tak berasap dapur kita!”…aduuuush makin kronik la meroyan saya . …hasilnya ,saya sering perang besor dengan anak-anak kerana berlaku gangguan pada jadual main ‘games’ yang sememangnya saya juga yang susun untuk depa…biaq pi ler….hangpa tau apa tentang penderitaan ummi hangpa yang meroyan cyber ??

Sebenarnya, paling tinggi kemahiran yang saya ada berkaitan dengan komputer ini ialah menaip soalan-soalan periksa, tatkala tibanya musim ujian prestasi mahupun peperiksaan penggal…tapi itu pun saya masih menagih dan merayu bantuan dari pembantu setia saya ….anak mak mertua saya …… iya le bila lagi dia nak membantu saya …..isterinya yang jelita !

Alkisah, segala-galanya berubah dan bermula kira-kira 2 bulan yang sudah..bila saya tiba-tiba melonjak rasa suka dan gemar mencari info dari sumber siber yang selama ini sering saya buat tak kisah. Demam pilihanraya nyata virusnya turut merebak dan menyerang pertahanan badan saya. Keghairahan membaca info dan berita dari pelbagai laman web tidak ternokhtah sehingga selesai pilihanraya saja, rupanya saya ketagih pula bertenggek dari satu blog ke satu blog yang lain, dari satu website ke satu website yang lain….alahai memang mengasyikkan kerana di situ saya boleh membaca, membaca dan membaca. selebihnya pula, saya juga boleh tersengeh, tertawa, mencuka dan menitis airmata hiba menghayati luahan rasa….. fuuu..begitu sekali sumbangan dunia maya dalam membelai emosi saya…..hati saya berbunga-bunga dan saya pun teruja untuk turut berkomunikasi di laman maya. Pada saya, ini peluang untuk saya berinteraksi….berbicara jujur sepenuh hati….dengan menjadi diri sendiri.

Saya cuma ada minda, yang saya tahu cukup gatal berkarya…cuma saya tak tahu nak tuangkannya kat mana…nasib baik le ada anak mak mertua saya…dengan usaha dan budinya jua, blog saya muncul seadanya…ehem..tak de le hebat mana pun, tapi cukup rasanya untuk sekali sekala menghilangkan senak di kepala..yessszeerr… ini dunia baru saya..saya kini seorang blogger….aku bloggeraku bloggerrr...aku bloggerrr….syyyhhh…mudah-mudahan bukan setakat hari ini saja ya ..he..hee.

selaut terima kasih untuk Tuhan….atas semua kekuatan

jua terima kasih untuk anak bongsu mak mertua…atas kesudian menghulur bantuan..

pada tetamu yang sudi bertandan…salam perkenalan,

biarlah lamanku ini menjadi medan perbincangan, ruang berkongsi perasaan maupun perasan…sekali pun tanpa sebuah pertemuan, bagiku kita masih bisa menatap kasih sayang, dan saling berpimpin dalam menuju kejernihan jiwa

seikhlasnya salam perkenalan….alahai hangpa layanlah diriku yang meroyan cyber !!!

ummuhanah

5 Komen

  1. yoyo93 said,

    1 Mei 08 pada 12:44 am

    huhuhuh!!! meroyan cyber!! xpe..xpe… lyn pih!!!

  2. ummuhanah said,

    1 Mei 08 pada 9:18 am

    yoyo …
    life is like yoyo…..
    but you should not be like toyo
    behave youself in class and don’t going sorrow
    or if not I will ask you to go back and sleep jer on toto…ha..ha

  3. jiyu said,

    1 Mei 08 pada 10:50 pm

    salam….
    wahh…mlmh dh maju skrg nie…^_^

  4. soleh M said,

    8 Mei 08 pada 4:23 pm

    meroyan…??…ngeh3x….lucu laa…x sangka ye…tp sy respect la cikgu dgn semangat membaca yg ada dalam diri anda….sy nak ikut…tp,bila teringat exam yg dah dekat..terbantut…kat umah nie pon bnyk buku yg que nak dibaca…..tu x masok lg buku yg perlu dibaca……haishhh….tolong doakan sy ckgu….!!gerun nih..

  5. rifqah said,

    8 Mei 08 pada 4:46 pm

    alhamdulillah……………..mlmh ad kemajuan baca buku dn tuliskn di web ni……….biasalah mnsia ad perkara yg kadang2 kita LAMBAT tahu.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: